Новите операционни системи на Apple

От Apple пуснаха своята бета програма за всички желаещи да опитат новите операционни системи iOS 14 iPadOS 14 macOS Big Sur tvOS 14 watchOS 7.

Бета тестерите, които са се регистрирали за бета тестовата програма на Apple, могат да изтеглят бета версията macOS Big Sur чрез механизма за актуализиране на софтуера в System Preferences, след като инсталират правилния профил. Потребителите на Mac, които искат да бъдат част от програмата за бета тестване на Apple, могат да се регистрират за участие в бета уебсайта тук, който дава на потребителите достъп до iOS, macOS, watchOS и tvOS бета.

На потенциалните бета тестери силно се препоръчва да направят цялостно архивиране преди да инсталират ‌macOS Big Sur‌ и може да не е разумно да инсталирате актуализацията на първична машина, тъй като бета-версиите могат да бъдат нестабилни. macOS Big Sur представя усъвършенстван дизайн на операционната система macOS, който е по-подобен на iOS, но и познат на потребителите на Mac с оправяне на дизайна на прозорците, цветовата палитра, иконите на приложенията, системните звуци, лентите с менюта и страничните ленти. Актуализацията за първи включва Control Center на Mac, предоставяйки по-бърз достъп до системните контроли за неща като силата на звука, яркостта на клавиатурата, яркостта на екрана, Wi-Fi връзка и други. Актуализиран е и центъра за уведомяване, който включва повече интерактивни известия и преработени джаджи, които отразяват новите „widgets“ в iOS 14.Известията вече са групирани по приложение и можете да персонализирате кои „widgets“ да се показват. Safari има нова персонализираща начална страница, вграден превод и функция за доклад за поверителност, която ви позволява да знаете какви методи за следене използва всеки уебсайт, за да ви следват в мрежата.

В Mac App Store има добавена нова категория за разширения и вече можете да контролирате конкретните сайтове, с които разширенията могат да работят за повече поверителност. Приложението Messages за Mac е преработено, за да го приведе в съответствие с приложението Messages за iOS и поддържа функции като фиксирани разговори, споменавания, вградени отговори, ефекти на съобщения и създаване на Memoji и стикери на Memoji. Търсенето също е по-лесно, за да улесните намирането на стари разговори, снимки, връзки и други. Преработено приложение Maps в macOS Big Sur добавя поддръжка за преглед на околните, вътрешни карти, водачи и споделени актуализации на ETA, плюс това може да се използва и за генериране на велосипедни маршрути и маршрути със спирки за зареждане на електрически превозни средства, които могат да бъдат изпращани до iPhone. Има и някои по-малки актуализации за приложенията Photos, Music и Home.