На годишната си конференция за софтуерни разработчици, на 27ми юни, Apple обявиха всичко около предстоящите обновления на операционните системи iOS, iPadOS, watchOS I macOS. Анонсираха и Apple Silicone.

 

Въпреки че не бяха обявени нови устройства, Apple със сигурност направиха силен ивент със своите софтуерни новини, които вклюваха някои значителни промени за iOS 14 с джаджи за начален екран и множество нови функции, актуализиран външен вид за Mac с macOS Big Sur и много повече. И разбира се, дълго споменаваният под формата на слухове преход на Mac компютрите към собствените чипове, базирани на ARM.

iOS 14 с изцяло нов дизайн на началния екран и много нови функции


Apple разкриха дългоочакваната iOS 14 с десетки нови функции, включително приспособими widgets за начален екран, библиотека от приложения за по-лесна навигация, клипове на приложения, фиксирани разговори в iMessage, ново приложение за превод, цифрови ключове за кола в приложението Wallet, картина в картината за видео и FaceTime обаждания, възможност за задаване на браузър и приложения за електронна поща на други разработчици.

Входящите телефонни разговори вече не заемат целия екран в iOS 14, нито Siri, тъй като Apple прави и двата интерфейса по-компактни.

За всички регистрирани разработчици вече е достъпна бета версия на iOS 14, a публична бета версия се очаква през месец юли. Софтуерната актуализация ще е достъпна през есента за всички потребители с iPhone 6S или по-нови модели.

Много от функциите на iOS 14 също са включени в iPadOS 14, плюс няколко екстри като ръкопис във всяко текстово поле с Apple Pencil.

 

Новата операционна ситема за Mac компютри - macOS Big Sur бе представена с актуализиран дизайн, нови функции за Safariсъобщения и други

 

MacOS Big Sur e името на новата операционна система за Mac. Big Sur е с изцяло преработена прозрачна тема. Преработени са “Dock” и “Notification Center”, а по подобие на iOS, е добавен контролен център за бърз достъп до настройките. Направени са няколко подобрения в основните приложения като Safari и съобщенията, историята на използване на батерията, върнат е стартовият звук и много други.

От Apple отново обърнаха внимание на сигурността, която за тях от е от първостепенна важност. Политиката включва прозрачност, така че потребителят да може да съблюдава каква точно информация излиза от устройството. Криптирането на всички данни се извършва на самото устройство, което е практика от доста време насам. 

Apple решиха да маркират macOS Big Sur като версия 11.0, тъй като очевидно преходът е достатъчно значим.

macOS Big Sur е наличен в бета версия за регистрирани разработчици на Apple, апублична бета версия ще следва през месец юли. Безплатната актуализация на софтуера ще бъде пусната на всички потребители със съвместим Mac през есента.

 

Apple преминават към собствени чипове на Mac – Apple Silicone

 

Дългоочакваният преход от Intel, към ARM базирани процесори вече е факт. Apple обещават неповторима за компютърната индустрия производителност за един ват. От компанията обещаха да пуснат първият компютър с ARM по-късно тази година, а края на цялостния преход да приключи до две години. Очаква се първият компютър базиран на ARM да бъде 24 инчов iMac в края на тази година. Бе обявено, че все още се планират нови компютри базирани на Intel. 

За да могат да се подготвят за прехода, за разработчиците е създадена програма, с която за $500 да могат да закупят модифициран модел на Mac mini с процесор от iPad Pro A12Z

 

watchOS 7 с персонализирани лица, алгоритъм за миене на ръце и други

 

В очакваният ъпдейт се включват разпознаване на много лица, проследяване на съня, детектор за миене на ръце с брояч до 20 секунди и много други екстри. От Apple премахват и  функционалността Force Touch с дълбоко натискане в watchOS 7, което силно предполага, че на моделите на Apple Watch Series 6 няма да има хардуер Force Touch.

 

watchOS 7 се предлага в бета версия за регистрирани разработчици на Apple, а за първи път публичен бета ще бъде наличен през юли месец. Софтуерната актуализация ще бъде пусната за всички потребители  Apple Watch Series 3 или по-нов модел през есента.