Apple Worldwide Developer Conference или WWDC, се провежда всеки юни в кампуса на Appleкъдето компанията показва най-новите актуализации на операционните системи и информация и инструменти за разработчицитеТази година поради пандемията конференцията се провежда онлайн, а в центъра на представените новости за потребителите са следните теми:

  • iOS 15

С новата версия на iOS от Apple актуализат FaceTime, подобрена е интелигентността на устройството за откриване на информация и са добавени нови функции в Maps, Weather и Wallet.

 FaceTime

-       Пространствен звук във FaceTime гласовете в разговор с FaceTime звучат така, сякаш идват от мястото, където човекът е позициониран на екрана, а гласа на потребителя е разграничен от фоновия шум. Портретният режим вече е достъпен за FaceTime и е създаден специално за видео разговори, така че потребителите могат да замъгляват фона си, за да се фокусират по-добре.

-        С SharePlay можете да споделяте  докато сте във FaceTime, включително да слушате песни заедно с Apple Music, да гледате телевизионно предаване или филм от Apple TV +  или да споделяте своя екран, за да преглеждате приложения заедно. SharePlay работи на iPhone, iPad и Mac. Всеки, който е свързан може да превключва, слага на пауза или да превърта напред споделеното съдържание. SharePlay дава възможност за изцяло нов начин за свързване и споделяне.

-       FaceTime вече е достъпен и за устройства с Android и Windows през  уеб браузър чрез изпратена връзка от iPhone, iPad или Mac, която споделяте чрез Messages, Calendar, Mail или приложения на трети страни. FaceTime разговорите в мрежата остават криптирани от край до край. 

Focus е нова функция, която филтрира известията и приложенията въз основа на това, върху което потребителят иска да се съсредоточи. За да намалят разсейването потребителите могат да настроят устройството си, като създават персонализиран фокус или избират предложен фокус, за да изберат кои хора и приложения имат право да ги уведомяват. 

В известията (Notifications)са добавени снимки към контактите на хора и по-големи икони за приложенията, които ги правят още по-лесни за разпознаване. Използвайки интелигентността на устройството, известията се подреждат по приоритет, като спешните съобщения ще бъдат доставени незабавно, а други могат лесно временно да бъдат заглушени и отложени. 

Live Text разпознава текст от снимка, например написана на ръка бележка или надпис на витрина и позволява на потребителите да предприемат действия. Например да заснемат телефонен номер с опция за осъществяване на повикване. С Visual Look Up можете да научите повече за снимания обект - забележителност, растение, порода куче и др. 

Представена беше най-голямата актуализация досега на Memories, с нов външен вид, интерактивен интерфейс и интеграция с Apple Music за персонализиране на песните използвани в Спомени. 

Apple Wallet добавя поддръжка за допълнителни видове ключове. Миналото лято Apple представи цифрови ключове за автомобил, а BMW беше първата автомобилна компания, която добави своите ключове. iPhone може да се използва и за отключване на дома, офиса или дори хотелска стая - всичко чрез ключове, съхранени в Wallet. Скоро се очаква да може да бъдат добавени и шофьорски книжки и ID карти, за част от Щатите.

Подобрения са направени и в SafariMapsWeather и Notes  за още по-голямо удобство, улеснение и персонализиране.

  • iPadOS 15

iPadOS 15 прави работата с няколко приложения едновременно, т.н. мултитаскинг, по-лесна и интуитивна от всякога. В горната част на приложенията се появява ново меню, което позволява на потребителите да влязат в Split View или Slide Over режим и да се върнат бързо в начален екран. Използвайки новия рафт, можете да изпълнявате много задачи и с приложения, които имат множество прозорци като Safari и Pages, както и да преглеждате бързо имейли.

С Quick Note се отваря нов начин за водене на бележки, като потребителите могат да изведат Quick Note навсякъде, за да запишат мисъл или да добавят връзка, осигурявайки лесен начин да се върнат към това което са правили без да се скрива от погледа им. Таговете улесняват категоризирането на бележките и бързото им намиране с изцяло нов браузър за маркери и интелигентни папки, базирани на тях. Новите оформления на джаджи за началния екран и библиотеката с приложения предлагат лесни начини за персонализиране на преживяването на iPad и организиране на приложенията.

Подобренията във FaceTime, които споменахме за iPhone iOS15 са валидни и тук, както и новите функции  за Focus, LiveText и др.

  • watchOS 8

  WatchOS 8, който идва на Apple Watch през есента, предлага по-голям достъп с Wallet, повече възможности с приложението Home, нови типове тренировки и актуализирано приложение Breathe.

С Apple Watch е невероятно удобно да използвате Apple Pay и Wallet, за да извършвате сигурни, безконтактни плащанияС watchOS 8 потребителите на Apple Watch сега ще могат да добавят ключове за дома или офиса си в Wallet и да докосват часовника си, за да отключат, както и да използват цифрови ключове за колата, като все повече марки поредлагат възможност за такива ключове.

watchOS 8 представя два нови популярни вида тренировки - Тай Чи и Пилатес, както и нов подход към приложенията за „разпускане“, като приложението Breathe се превръща в приложение Mindfulness. 

watchOS 8 дава на потребителите още по-голяма представа за цялостното им здравословно състояние чрез проследяване на дихателната честота на съня, което е броят на вдишванията в минута в приложението Health на iPhone.

watchOS 8 въвежда нови начини за преглед и взаимодействие с любимите снимки. Новият циферблат Portraits съживява портретните снимки, заснети на iPhone, а приложението Photos предлага нови начини за преглед и навигация в колекции. Memories и любими снимки вече се синхронизират с Apple Watch. 

Функциите на Massages също са разширени.Потребителите на Apple Watch вече могат да комбинират използването на Scribble, диктовка и емотикони в рамките на едно и също съобщение.

  • macOS Monterey

„MacOS Monterey е пълен с функции, които помагат на потребителите на Mac да свършат повече работа, да се свързват с приятелите и семейството си по невероятни нови начини и да работят едновреммено на Mac и iPad по-плавно от всякога“, казва Крейг Федери, старши вицепрезидент на Apple за Software Engineering. „Смятаме, че на нашите клиенти ще им хареса да сърфират в мрежата с новия дизайн на Safari, да се наслаждават на споделен опит с SharePlay във FaceTime и да използват своите Mac и други устройства на Apple заедно по нови начини с Universal Control и AirPlay to Mac.“

Браузъра Safari сега е с нов дизайн, който позволява на потребителите да виждат повече от страницата. Новата лента с табове придобива цвета на уеб страницата и съчетава табовете, лентата с инструменти и полето за търсене в един компактен дизайн. Табовете може да се групират, като също се синхронизират в Mac, iPhone и iPad, така че потребителите могат да продължат проекта си отвсякъде и лесно да ги споделят.

Shortcuts вече са и на Mac. Точно както на iPhone и iPad, Shortcuts на Mac позволява на потребителите бързо да изпълняват задачи с приложенията, които използват най-много. Потребителите могат да използват Shortcuts Editor на Mac, за да персонализират преките пътища, така че да съответстват на работните им процеси. Shortcuts са интегрирани в целия macOS, включително лентата с менюта, Finder, Spotlight и др.

Universal Control позволява на потребителите да работят с една мишка и клавиатура и да се движат между Mac и iPad за безпроблемно изживяване, без да е необходима настройка. Потребителите дори могат да плъзгат и пускат съдържание между устройствата.

С AirPlay за Mac потребителите могат да играят, презентират и споделят почти всичко от своя iPhone или iPad  на дисплея на своя Mac, а висококачествената звукова система на Mac може с AirPlay да се използва като втори високоговорител.

Новите приложения за iPhone, iPad и Apple Watch, които помагат за концентрацията и плавното протичане на започнатите дейности, са въведени и в МасOS Monterey. Бързите бележка с Quick Noteпозволяват записването на бележки във всяко приложение или уебсайт в цялата система, а с Focus потребителите на Mac могат автоматично да филтрират известията, несвързани с текущата им активност. SharePlay, който позволява на потребителите да споделят любимата си музика, телевизионни предавания, филми, проекти и други с приятели и семейство в реално време, по време на разговор с FaceTime, както и всички други функции на FaceTime са достъпни и на Mac.

Някои от останалите точки в презентацията насочени към неразработчиците бяха:

  • Нови функции в AirPods с Conversation Boost, Find My интеграция и Spatial Audio за Apple TV;
  • SharePlay с достъп до Disney +, Hulu и други стримери;
  • FaceTime вече ще поддържа Android и други устройства от браузър;
  • От Apple радикално разширяват функциите за поверителност на Mail, Safari, приложенията и Siri;
  • iCloud +, фокусиран върху поверителността, включва сърфиране в Private Relay, Hide My Email, защитени камери HomeKit;