Продуктът помага на потребителите на Mac да използват компютрите си безопасно в условията на постоянно увеличаващи се и имащи все по-голяма сложност атаки

AVG Technologies, разработчиците на най-известния безплатен антивирусен софтуер за домашни потребители, представиха AVG LinkScanner® за операционната система Mac. AVG LinkScanner® for Mac е първият безплатен продукт на  AVG създаден за Mac OS X Leopard и Snow Leopard и поддържа Интернет браузърите Safari 3.x, Safari 4.x, Safari 5x и Mozilla Firefox 3.x и по-нови.

Според проучване на AVG, 99 от целия зловреден код и заплахи вече се доставят чрез уеб сайтовете и не могат да бъдат спрени с традиционните антивирусни програми. Тези заплахи се появяват и изчезват за минути или за часове, често в големи и известни сайтове и дори в приложения за социалните мрежи, без потребителите дори да ги забележат. С растящата популярност на социални сайтове като Facebook, Twitter и др., „лошите момчета“ се стараят да ги използват, за да разпространяват своите опасни програми.

Също като популярния продукт AVG LinkScanner за Windows, който е използван от над 95 милиона потребители, LinkScanner за Mac позволява на потребителите да сърфират, търсят, изпращат писма, пазаруват и ползват социалните мрежи онлайн, като имат увереността, че местата, които посещават са сигурни за въвеждане на лична или друга конфиденциална информация. LinkScanner се осъвременява постоянно с данни за заплахи, доставяни от водещите специалисти на AVG или изпратени от самите потребители. Всяка страница се отваря и проверява в реално време, преди потребителя да я отвори на своя Mac – така той може да получи предупреждение за опасност, ако LinkScanner открие заплахи.

“Потребителите на Mac досега не са били толкова податливи на вирусни атаки и уязвимости, поради сравнително малкия пазарен дял, но това бързо се променя и никоя операционна система не е имунизирана, тъй като новите атаки използват уеб пространството, за да доставят малуер и тяхната цел са браузърите и приложенията”, казва J.R. Smith, главен изпълнителен директор на AVG .“LinkScanner for Mac предприема първата стъпка, за да е сигурно, че потребителите няма да загубят парите си, личните си данни или цифровите си спомени. Допълнително, този нов продукт е разширен да защитава срещу скам, фишинг, въвеждане на лични данни в заразени игри, анкети, и много други, които са често срещани в социалните сайтове. Ние искаме да запазим личната ви информация в тайна! И поради факта, че ние в AVG силно вярваме, че софтуера за сигурност LinkScanner е критично важен за тази цел, ние го даваме напълно безплатно.”

Безплатния продукт LinkScanner for Mac на AVG защитава потребителите срещу нарастващия брой уеб атаки като сканира динамично уеб страниците преди те да бъдат отворени във вашия Mac – така може да установи дали принадлежат на истинския сайт и дали са опасни. Ако софтуерът открие нещо подозрително, LinkScanner информира потребителя, че този сайт е заразен. LinkScanner for Mac е достъпен безплатно отделно, а продуктът за Windows се разпространява отделно или като част от всички продукти на AVG за антивирусна защита и Интернет сигурност.