На 27 ми март световният лидер в информационната сигурност Avira пусна безплатна антивирусна програма за потребителите на Mac. Avira Mac Security e безплатна не само за домашните потребители, но и за бизнеса. Без изскачащи прозорци с реклами Avira за Mac е сериозна антивирусна програма целяща да засече, блокира и обезвреди всякакъв вид зловреде код.

С увеличаването на дяла, който Appe компютрите заемат на пазара и "производителите" на зловреден код (вируси, троянски коне, шпионски софтуер и т.н) започват все повече и повече да се целват в OS X. Освен потърпевши ползващите Mac OS X могат да бъдат и преносители на зловреден код за Windows в хомогенни мрежи.

Avira за Mac e не просто адаптация на Avira за Windows към Mac, но напълно ново приложение съобразено с очакванията на Mac феновете. Добра идея е т.н. функция Geeks go Incognito, с която оставате предпазени без да трабва да нагласяте в детайли всичко. One click repair отговаря на въпроса "В безпопастност ли е моят Mac или не"? Integrated scheduler се грижи да настройите план на сканирането било то ежедневно или ежеседмично.

За бизнеса е възможно да използва с допълнителен лиценз Endpoint конзола за настройка и контрол на политики на сигурноста, които да достигат до всички потребители на фирмата например.

Нека не забравяме, че Avira антивирус за Mac е безплатна програма и като такава не може да ни предложи пълен набор с инструменти както най-добрата програма към момента VirusBarrier X 6 .

Минималните сиситемни изисквания на Avira за Mac са Mac компютър с минимум Core 2 Duo процесор, 2GB оперативна памет и операционна система OS X Snow Leopard или Lion.

Програмата може да свалите от тук: http://www.avira.com/en/for-business-avira-mac-b2b