Най-новата операционна система на Apple за iPhone, iPad и iPod touch – iOS 10 вече е достъпна за сваляне напълно безплатно. Но преди да се спрем на това какво ново може да ни предложи iOS 10, ще споменем устройствата на които можете да я инсталирате, а именно – всички iPhone-и, след iPhone 5 включително; iPad 4-то поколение и всички iPad Air модели; iPad mini 2ро поколение или по-нов и iPod touch 6-то поколение. Всички по-стари устройства използващи 30-pin док не могат да бъдат ъпдейтнати.

 

Отключване

 

Първата промяна която ще ви направи впечатление е отключването на екрана, което вече става с бутона”Home”, а не с познатото приплъзване “slide to unlock”. Функцията “Rise to Wake” или “събуждане” на телефона щом го вземете в ръка, обаче работи само на новия iPhone, чийто скенер за пръстови отпечатаци е много по-бърз и докосването на Home бутона веднага отключва екрана.

 

Съобщения

 

Най-забележими промени са направени в най-използваното според Apple приложение – Messages. Добавени са визуални иновации и ефекти и вашите съобщения буквално искрят с нови цветове и впечатляващи характеристики.

Засъобщениятасисегаможетедадобавитеразличнивизуалниефекти, като функцията “симпатичномастило" което прикрива изпратения текст или снимка. Емотиконитесегастават три пътипо-голями, има огромно разнообразие от “стикери”, които можете да свалите от App Store и които да сложите върху снимка, текст или дори един върху друг. Можете да изпращате съобщения с “bubble” ефект, да качите анимация която да премине през екрана или да добавите малко лично творчество както напишете собственоръчно текст, скицирате сърце или изпратите ефекти като тупкащо сърце или огнено кълбо.Вече можеш да споделяш съдържание от любимите си приложения, като ги отваряш без да излизаш от Messages.  Премахваненаприложения

До сега на основния екран заемаха място приложения, които не можеше да се скрият или изтрият, но не винаги са нужни и се ползват. Вече можете да изтриете тези приложения като например “Stocks”, “Tips” и други.

 

Музика

 

Приложението Music също е получило радикална визуална актуализация и сега изглежда по-функционално. Парчетата в Apple Music сега могат да се показват заедно с текстовете и при пускане на “life photo” възпроизвеждането на музика няма да спре. Имате лесен достъп до вашата музика дори при заключен телефон от музикален панел в Control Center.

 

Siri

 

Цифровият асистент Siri в момента е достъпна за външни разработчици, което означава, че скоро може да се използва не само с Apple приложения, като Pinterest, LinkedIn, Uber и обещава големи промени в платформата. Освен това от Apple подобряват разпознаването на глас и по-точни отговори и изпълнение на задания от Siri.

 

Снимки

 

От Apple заявиха, че са извършили миларди изчисления за подобряване на анализа на лица, места и предмети и са използвали своите констатации за изграждане на интелигентни албуми. Приложението Photos обединява снимки и видеоклипове свързани на база място, хора и време, както и може да генерира хубави слайдшоу с музика наречени "Спомени” или “Memories".

 

Приложението Home

 

Това приложение е предназначено за тези, които вече са започнали да инсталират в дома си различни подобрения които го правят “умен”. Това приложение служи за своеобразен контролен център от който можете да управлявате всички ваши устройства, съвместими с HomeKit.

 

Карта

 

Приложението Maps ще предположи за къде пътувате и предлага най-бързия маршрут по който да минете. Например ако пуснете приложението сутринта то веднага ще ви покаже пътя до работата , а ако го стартирате когато приключвате работа – ще зареди обратния път към дома. Може да търсите и какво има наоколо и къде са най-близките бензиностанции, ресторанти или кафенета.

 

Още някои нововъведения:

 

Главната клавиатура в iOS 10 e с нов звук при натискане, който поне според нас е много по-приятен от старото щракане. В същото време ключовете "Space", "Enter" и "Backspace” звучат малко по-различна от останалите.

Можете да следите времето си за сън, като в Clock настроите времето си за лягане и събуждане, като ежедневния режим е много важен за пълноценния сън. Приложението ще ви напомни когато е време за сън и ще ви събуди ако е време за ставане. Ако ползвате телефона си в интервала за почивка който сте задали, то това ще се отчете в статистиката на вашия сън.

Има промяна и във външността на “Известията” , които се получават на главния заключен екран. Когато се появи уведомление на екрана, за да се видят повече опции трябва да го плъзнете в ляво. Устройствата, оборудвани с 3D Touch ще имат една единствена Clear опция, докато не-3D Touch устройствата ще имат две възможности: “Виж” и “Изтрий”. Ако натиснете върху уведомлението или съответно View, то ще се отвори, оставяйки ви на заключения екран, като можете да си взаимодействат с неговото съдържание. За съобщенията, това означава, че можете да видите последните няколко послания, включително снимки, видео и GIF файлове.