Открито писмо на Стив Джобс


РАЗМИСЛИ ВЪРХУ FLASH

Apple и Adobe са в близки отношения от дълго време. Всъщност, ние се срещнахме с основателите на Adobe още когато те бяха в пословичният си гараж.  Apple бе първият им голям клиент, използвайки техният език Postscript в новите си лазерни принтери. Apple инвестира в Adobe и притежаваше дълги години около 20% от тяхната компания. Двете компании работиха много активно заедно за развитието на компютрите за издателска дейност и това бяха много добри времена. След тази „Златна ера”, двете компании израснаха самостоятелно. Apple премина през почти пагубния за нея опит , а Adobe навлезе в корпоративния пазар с продуктите си Acrobat. Днес двете компании все още работят заедно за да задоволят своите общи креативни клиенти – Mac потребителите купуват около половината от продуктите  Adobe’s Creative Suite  –  но от въд това почти нямат общи интереси.

Исках да споделя някои размисли за продуктите  Adobe’s Flash, за да могат както клиентите ни така и критиците да разберат по-добре защо не разрешаваме ползването на Flash в iPhones, iPods и iPads. Adobe критикуват нашето решение и го определят като продиктувано от бизнеса- те казват, че с това искаме да защитим магазина си  App Store –  но всъщност то се базира на технически причини. Adobe твърди, че ние сме една затворена система , а Flash е отворен, но всъщност точно обратното е истина. Нека поясня.

Първо имаме „Отвоерен”.

Продуктите Adobe’s Flash са 100%  собственост на Adobe. Те се предлагат единствено от Adobe, и  Adobe единствено има право да повишава и определя цените  и т.н. Това, че Adobe’s Flash продуктите са достъпни и широко разпространени, не ги прави „отворени”, защото те се контролират изцяло от Adobe и са налични единствено от Adobe. Според почти всяко определение, Flash е затворена система.

Apple  също има  пълни права на собственост върху много продукти. Въпреки, че  операционните системи за iPhone, iPod и iPad са патентовани,ние твърдо вярваме, че  всички стандарти които са обвързани с мрежата трябва да бъдат отворени.Вместо да използва Flash, Apple прие HTML5, CSS и  JavaScript –всички те са отворени стандарти. Всички Apple мобилни устройства се предлагат със тези отворени стандарти с висока производителност и  ниски разходи на енергия. HTML5, новият web стандарт, който бе възприет от  Apple, Google и много други, позволява на  web дизайнерите да създават по-добра графики, типографии, анимации и преходи ( typography, animations and transitions) без да са зависими от трети страни  като плъг ини подобни на Flash. HTML5 е напълно отворен и контролиран от комисия по стандартите, на която е член и Apple.

Apple дори създава отворени стандарти за мрежата. Apple стартира с малък проект с отворен код и създаде WebKit,  HTML5 енджин за рендиране с изяло отворен код, който е сърцето на web браузъра Safari използван във всички наши продукти.WebKit бе широко възприет.Google го използва в Android браузерите си,  Palm го използва, Nokia го използва, RIM (Blackberry) обявиха, че също ще го използват. Почти всеки смартфон браузер който не е с Microsoft използва WebKit. Като направи своята  WebKit технология отворена,  Apple наложи стандартите за мобилните  web браузъри.

На второ място имаме “пълния достъп в мрежата full web”.

Adobe многократно са  казвали, че мобилните устройства на Apple не могат да имат пълен достъп в мрежата , защото 75% от видео файловете в интернет пространството са на Flash. Това което те премълчават е, че почти всички тези видео файлове са достъпни и в друг по-нов формат H.264 и могат да се отварят с iPhones, iPods и iPads. YouTube с приблизително 40% от видеото в мрежата, блести в приложенията на всички Apple мобилни устройства, а iPad предлага може би най-доброто YouTube преживяване.Добавете към това и видеото от Vimeo, Netflix, Facebook, ABC, CBS, CNN, MSNBC, Fox News, ESPN, NPR, Time, The New York Times, The Wall Street Journal, Sports Illustrated, People, National Geographic, и много, много други.  iPhone, iPod и iPad потребителите не изпускат много видео файлове.

Друго твърдение на Adobe е, че Apple устройствата не могат да отварят Flash игри. Това е така. За щастие обаче има над  50,000 игри и забавни заглавия в App Store и много от тях са безплатни. Има повече игри и забавни приложения за  iPhone, iPod и iPad от която и да е друга платформа в света.

На трето място имаме надежност, сигурност и работа.

Symantec наскоро изтъкна, че Flash имат една от най-лошите защити за 2009.Също така знаем от първа ръка, че Flash е основната причина за забиването на Macintosh компютрите. Ние работихме заедно с Adobe за разрешаването на тези проблеми , но те продължават да упорстват вече няколко години. Ние не искаме да намаляваме надеждността и сигурността на нашите  iPhone, iPod и  iPad  с използването на Flash.

В допълнение, Flash не работи добре с мобилни устройства. Ние настоятелно искахме Аdobe да ни покажат как  Flash работи успешно с мобилни устройства, каквито и да е мобилни устройства, вече от няколко години.Така и не можахме да го видим.  Adobe публично обяви , че Flash ще се предлага в смартфоните в началото на 2009г., после във втората половина на 2009г., после в началото на 2010г., а сега казват, че това ще стане през втората половина на 2010г. Ние мислим, че в крайна сметка това ще стане, но не смятаме да стоим със затаен дъх докато това се случи. Кой знае как ще проработи?

На четвърто място е живота на батерията.

За да постигнат по-дълъг живот на батерията при гледане на видео файлове, мобилните устройства трябва да декодират видеото в хардуера; декодирането му в софтуера изразходва прекалено много енергия. Много от чиповете използвани в новите мобилни устройства имат декодер, наречен H.264 – производствен стандарт, който се използва във всички  Blu-ray DVD плейъри и е възприет от Apple, Google (YouTube), Vimeo, Netflix и много други компании.

Въпреки, че Flash отскоро имат поддръжка и на H.264,видео файловете в почти всички  Flash уебсайтове напоследък изискват по-старо поколение декодер, който не е включен в мобилните чипове и работи в софтуера. Разликата е потресаваща, на iPhone например,  H.264 видео се гледа до 10часа, докато видеото което се декодирано в софтуера издържа  по-малко от 5часа преди батерията да падне напълно.

Когато уебсайтовете ре-кодират  видео файловете използвайки H.264, те могат да ги предлагат без да използват  Flash. Те се отварят перфектно в браузъри като Apple’s Safari  Google’s Chrome без да са нужни каквито и да е плъгини, и могат да се гледат безпроблемно на iPhones, iPods и iPads.

На пето място имаме Touch.

Flash е предназначен за РC-та които ползват мишка, а не за използване с тъч скрийн. Например, много Flash уебсайтове разчитат на “rollover” ефекта, при който менюта  или други елементи изскачат когато стрелката на мишката мине през определено място. Революционния мулти-тъч интерфейс на  Apple не използва мишка и няма концепция за „rollover”. Повечето Flash уебсайтове ще се наложи да бъдат пренаписани, за да могат да поддържат устройства ползващи „touch”.  Ако на разработчиците им се налага да пренаписват техните Flash уебсайтове, защо да не използват нови технологии като HTML5, CSS и JavaScript?

Дори и ако  iPhone, iPod и iPad отварят Flash, това няма да реши проблема с нуждата от пренаписване на Flash сайтовете, за да могат да поддържат „ touch” базирани устройства.

На шесто и най-важно, място.

Ако оставим настрана факта, че  Flash е затворена верига с изключителни права върху продукта, че има големи технически спънки и не се поддържа от „touch” устройства, има дори по-важна причина, поради която не използваме Flash на iPhone, iPod и iPad. Ние анализирахме обратната страна на медала, ако използваме Flash за видео файлове и съдържания от уебстраници даващи възможност за пряк контакт с потребителя, то Adobe също искат разработчиците да използват  Flash при създаването на apps които работят с нашите мобилни устройства.

Ние знаем от болезнен ни опит, че допускането на трета страна в софтуера в  пространството между платформата и разработчика, дава своето отражение в т.н. подстандартни приложения и затруднява повишаването на качествата и прогреса  на платформата. Ако разработчиците станат зависими от библиотеки и инструменти на трета страна, те могат да се възползват от подобренията в платформата само ако и когато третата страна реши да направи нововъведения. Ние не можем да си позволим да оставим на благоразположението на трета страна да решава как и кога да направи подобренията достъпни за нашита разработчици.

Става дори по-лошо, ако третата страна доставя крос платформени инструменти за разработка на софтуер. Тази трета страна не може да приложи подобренията от една платформа, докато не станат достъпни за всичките платформи които тя поддържа. Следователно разработчиците имат достъп само до най-ниския , масов набор от елементи. И отново, ние на можем приемем  последствията от това, че  разработчиците ни са блокирани да използват нашите иновации и подобрения, защото те не се поддържат от платформата на нашите конкуренти.

Flash е  кросплатформен инструмент за разработка. Целта на Adobe не е да помага на разработчиците да пишат най-добрите приложения за  iPhone, iPod и iPad. Тяхната цел е да помагат на разработчиците да пишат крос платформени приложения. А Adobe са болезнено  бавни във въвеждането на подобрениета на Apple платформите. Например, въпреки, че  Mac OS X е на пазара вече почти от 10 години,  Adobe чак сега го възприе напълно като пуснаха преди две седмици CS5 изцяло написан на Cocoa. Adobe бе последната значима трета страна в сферата на разработването, която напълно прие Mac OS X.

Нашата мотивация е проста – ние искаме да осигурим на нашите разработчици най-иновативната и напреднала платформа и искаме те опирайки се на нея да създадат най-добрите приложения които някога са създавани. Ние искаме непрекъснато да подобряваме тази платформа, за да може разработчиците да създават все по невероятни, продуктивни, забавни и полени приложения. Така всички печелят – ние продаваме повече устройства, защото предлагаме най-добрите приложения; разработчиците достигат до все по-голям брой потребители; потребителите са доволни от най-добрата и мащабна селекция от приложения  за всяко устройство.

Заключение.

Flash  е създаден по време на ерата на PC тata – за PC и мишка. Flash е успешен бизнес за Adobe и ние разбираме защо те искат да го приложат отвъд PC. Но приоритет на  мобилната ера са ниско-разходните устройства, с “touch”интерфейс и отворени мрежови стандарти - във всяка от тези области  Flash изостава.

Пороят от  медийни магазини , предлагащи  техни продукти за Apple мобилните устройства , доказва, че Flash вече не е необходим за да гледаш видео или за да имаш достъп до всякакъв вид уеб съдържание.  А 200,000 приложения в  Apple’s App Store доказват, че Flash не е необходим на десетки хиляди разработчици , за да създават графично издържани приложения, включително и игри.

Новите отворени стандарти, създадени в мобилната ера, като HTML5, ще спечелят в бозрбата за мобилните устройства (а и при РСтata също).Може би  Adobe трябва да се фокусират повече в създаването на много-добри HTML5 инструменти за в бъдеще и по-малко да отделят време за критики по адрес на Apple, и да загърбят миналото.

Steve Jobs

April, 2010