Новата операционна система за iPhone - iOS12

На конференцията за разработчици на софтуер преди няколко дена, Apple обяви новата операционна система за iPhone и iPad - iOS12. Тя ще се появи официално с новите модели iPhone, които се очакват обичайно септември месец.

Ето какво ново можем да очакваме в iOS12. Целите, които са си поставили от Apple са с iOS12 да се подобри скоростта на работа и разбира се да добавят нови удобни функции. Всички стари модели iPhone I и iPad като iPhone 5s и iPad Air ще подобрят скоростта си на работа драматично, за някои апликации, тя ще е до 70% по-бърза като зареждането на камерата например.

FaceTime ще ни зарадва с нова, наистина приятна фунцкия - конферентен разговор едновременно с до 32 човека. Невероятно как бизнес срещите и приятелските сбирки понякога може да се случват вирутално.

Memoji - подобно на Animoji, но по образ и подобие на потребителя. Всеки ще може да си направи свое собствено човече Memoji според това как изглежда, а после то ще се анимира във съобщенията. Весело нали? Към сегашните Animoji са добавени още четири - коала, тигър, духче и T-рекс.

Camera - вече в самата камера ще има вградени филтри и други закачки в релано време.

AR2 (augmented reality) - в iOS12,  така наречената "добавена реалност" е засегната изключително сериозно. Новото приложение на Apple наречено Measure ще ни позволява да измерваме изключително прецизно разстояния от разстояние само с едно насочване на камерата. Игрите, които използват AR ще бъдат интерактивни и ще могат да се играят от няколко човека едновременно.

Screen Time - ScreenTime е приложение на Apple, част от операционната система, което ви позволява да следите времето прекарано на вашият iPhone или iPad. Нещо повече, с помощта на ScreenTime може да следните, колко време за кое приложение или игра сте използвал. Без съмнение това е едно необходимо приложение за всеки, който иска да се самодисциплинира или да контролира децата си.

Do Not Disturb - новата функция ви дава възможност да изключите за определено време повиквания, мейли и всякакви други съобщения от Notification center. Функцията е полезна по време на работа или почивка.

Photos - в iOS12 споделянето на снимки е още по-умно. Автоматично ви изважда снимките, в които присъства, човека, на който тръгвате да пишете, а ако и той е с iOS12 и заедно сте правили снимки дори го подканя да споделите своите моменти с вас. Функцията "suggestions" предлага да търсите "умно" в снимките по ключови думи.

Има още доста подобрения, например Siri може да си взаимодейства с други приложения и "да се намесва" в ежедневието ви с умни предложения.

Сигурността е на върхово ниво в Apple, те не престават да ни напомнят, че тя е един от най-важните им приоритети, тъй като е фундаметално човешко право. Наред с всички мерки като криптиране на информацията и други, в iOS12 и Safari започва да ни брани, като не позволява да се събира информация за устройството , а също и информация, която да проучва интересите ни.

Приложението iBooks е напълно обновено и вече ще се казва Apple Books. В Apple Wallet е добавяена възможността за употреба на студенски карти за по-лесен достъп до кампусите.

iOS12 е още една стъпка напред, а какъв хардуер ще обитава тя предстои да разберем през есента. Всеки, който е регистриран като разработчик, може да свали и инсталира бета версия на iOS12 още сега. Очаква се публична бета да бъде достъпна до месец.

iOS 12 новият iPhone